Protetiikka ja purentaongelmat

protetiikkaPuuttuvia hampaita ja tuhoutunutta tai kulunutta hammaskudosta voidaan korvata erilaisilla proteettisilla ratkaisuilla. Voimakkaasti kuluneet ja usein myös paljon paikatut hampaat vaativat yleensä kestävämpiä ratkaisuja, jolloin tulevat kysymykseen erilaiset laboratoriovalmisteiset kokokruunut tai paikat. Materiaaleina voidaan käyttää mm. kultaa, metallokeramiaa, täyskeramiaa, titaania jne. Näin saadaan rakennettua kestävä purenta, mutta myös erittäin esteettiset hampaat.

Vastaavilla menetelmillä ja materiaaleilla valmistetaan ns. hammassillat, jolloin lisäksi saadaan korvattua puuttuvat hampaat omiin hampaisiin tuettuna. Hammaspuutokset voidaan lisäksi täyttää erilaisilla irtoproteeseilla kuten akryylisilla koko- ja osaproteeseilla tai metallirunkoisilla proteeseilla eli rankaproteeseilla. Implanttien varaan voidaan myös valmistaa erittäin hyvin pysyviä irtoproteeseja eli peittoproteeseja. Näissä ratkaisuissa erilaisten kiinnitysmenetelmien avulla proteesit saadaan tukevasti ja varmasti pysymään suussa implantteihin kiinnitetyinä. Implanttien varaan voidaan valmistaa myös kiinteitä yksittäisiä kruunuja tai ns. implanttisiltoja. Sillat vaativat tueksi kaksi tai useampia leukaluuhun istutettavaa implanttia, mutta näin on mahdollista korvata vaikka suun kaikki puuttuvat hampaat!

Purentaongelmat

Jopa yli puolet aikuisista kärsii eriasteisista purentaan liittyvistä vaivoista. Tällaisia vaivoja ovat mm. leukanivelten naksuminen, puremalihasten kivut, leuan liikehäiriöt ja väsyminen, toistuvat päänsäryt, korvaoireet jne. Myös hampaiden voimakas kuluminen ja paikkojen jatkuva lohkeilu voivat olla merkkejä purentaongelmasta. Ongelmallista purentaa voidaan hoitaa monin tavoin riippuen vaivojen syystä. Yleisimmin kuitenkin purentakiskoilla, purennan tasapainotushionnalla, proteettisesti ja oikomishoidolla. Joskus voidaan turvautua lihaksia rentouttaviin lääkehoitoihin tai fysioterapiaan.

Purentakiskot

Purentakisko on akryylimuovista valmistettu irroitettava muovilevy, joka kiinnittyy täsmällisesti joko ylä- tai alahampaisiin. Kiskoa käyttämällä purenta saadaan korjattua tasapainoiseksi. Kiskoa käytetään yleensä öisin, mutta toisinaan sitä voidaan käyttää myös päivisin. Purentakisko rentouttaan puremalihaksia ja auttaa näin lihasjännityksiin nopeastikin. Kiskolla saadaan myös yöllistä hampaiden narskuttelua (bruksismi) vähenemään, jolloin myös nivel- ja lihasvaivat helpottavat. Kisko toimii myös hampaiden suojana kulumista ja lohkeilua vastaan.

Purennan hionta

Epätasaisia ja vaivoja aiheuttavia purentoja voidaan korjata tasapainotushionnalla. Tällöin omia hampaita ja paikkoja hiotaan hyvin pieniä määriä, jotta ylä- ja alahampaat saadaan oikeaan asemaan toisiinsa nähden. Hionnalla ei omaa hammasta vaurioiteta ja potilas ei yleensä huomaa eroa entiseen. Kuitenkin purennan toimivuuden ja vaivojen vähenemisen suhteen ero voi olla huomattavakin.

X

Liity kanta-asiakkaaksi! Kuule ajankohtaiset uutiset ja saa parhaat edut ensimmäisenä.

Sukupuoli

Syntymävuosi