Paikkaus

Hampaiden paikkaus on hammaskudoksen korvaamista täyteaineella, jota kutsutaan paikaksi. Täyteaineen materiaalit vaihtelevat ja materiaali päätetään tapauskohtaisesti paikattavan kohteen ja potilaan mieltymysten mukaan. Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali, mutta myös muita materiaaleja sekä menetelmiä on tarjolla.

 

Yleisimmät syyt hampaan paikkaamiseen ovat kulumat ja lohkeamat sekä reikiintyminen eli kariesvaurio. Jos karies on edennyt niin pitkälle, että sitä ei pystytä enää pysäyttämään, täytyy vaurioitunut hammaskudos poistaa ja sen tilalle asennetaan paikka. Reikiintyminen on yleisin syy hampaan paikkaamiseen. Toinen yleinen syy on paikattujen hampaiden sekä vanhojen paikkojen lohkeaminen.  Hampaiden paikkaus on yksi yleisimmistä hammaslääkärin vastaanotolla suoritetuista toimenpiteistä.

 

Jos hammas on reikiintynyt, ensimmäiseksi poistetaan vaurioitunut hammaskudos. Yleensä poistaminen tehdään poraamalla turbiini- tai mikromoottoriporalla. Jos hammasluu on vaurioitunut karieksen johdosta vain vähän, on vaurioituneen kudoksen poistaminen mahdollista myös käsi-instrumenteilla.

Myös lohjenneissa hampaissa käytetään samoja välineitä. Lohkeaman reunat tasoitetaan timantti- tai laserporalla.

Kun vaurioitunut kudos on poistettu, alue johon paikka tulee käsitellään erityisesti tarkoitukseen valmistetulla hapolla, joka parantaa paikka-aineen kiinnittymistä hampaaseen. Happo toimii sidosaineena, joka kiinnittyy hampaan karhennettuun pintaan ja muodostaa tarttumapinnan paikalle.

 

X

    Liity kanta-asiakkaaksi! Kuule ajankohtaiset uutiset ja saa parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi