fbpx

Hampaan poisto

Pitkälle edennyt reikiintyminen tai kiinnityskudoksen tulehdus saattaa aiheuttaa tarpeen hampaan poistamiseen. Huonossa kunnossa oleva hammas poistetaan yleensä vain, jos muita toimenpiteitä ei voida tai kannata tehdä ja muita vaihtoehtoja ei ole käytettävissä.
Yleisimmät syyt hampaan poistamiseen ovat reikiintyminen (joka aiheuttaa usein myös juuren tulehtumisen), kiinnityskudossairaus (parodontiitti), jos hampaan juurten tulehdus on levinnyt laajalle leukaluuhun tai jos hammas on vaurioitunut tapaturmassa. Harvinaisempia tapauksia ovat oikomishoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä tehdyt hampaan poistot. Huonokuntoisten hampaiden poistoja saatetaan joutua tekemään myös pään ja kaulan alueen syöpäsädehoitoa varten.

Hampaan poiston esteet

Hampaan poistolle ei ole yleensä esteitä, mutta esimerkiksi sädehoito, suun akuutti tulehdus, lopuillaan oleva raskaus, jotkin lääkehoidot ja vakavammat sairaudet kuten lähimenneisyydessä koettu infarkti saattaa estää toimenpiteen väliaikaisesti.

Hampaan poisto toimenpiteenä

Hoito aloitetaan tutkimalla ja röntgenkuvaamalla suu sekä poistettava hammas. Hampaan poistosta tehdään tarkka hoitosuunnitelma. Ennen poistoa hammas puudutetaan, joten toimenpide on täysin kivuton. Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, hammas on helppo poistaa ientä avaamatta. Muuten hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan, minkä jälkeen hammas irrotetaan leukaluusta ja poistetaan esimerkiksi pihdeillä. Jos hampaassa on useita juuria, hammas pilkotaan tarvittaessa poralla niin, että juuret saadaan poistettua yksitellen.

Jos hammas on kokonaan tai osittain leukaluun sisällä tai muuten hankala poistaa, poisto voidaan joutua tekemään leikkaamalla. Tyypillinen tällainen tapaus on viisaudenhampaan poisto.

OTA YHTEYTTÄ

Hammaslääkäriasema TempoDent tarjoaa miellyttävän ja stressittömän hammashoidon. Tervetuloa!


Varaa aika

Hampaan poiston jälkeen

Toimenpiteen jälkeen haavan päälle asetetaan sideharsotaitos, jota tulee purra 15–30 minuuttia verenvuodon hillitsemiseksi. Tällöin haavaa ei tule kosketella ja jääpussin painaminen poskeen leikkausalueen kohdalla helpottaa turvotusta ja kipua. Hammaslääkäri voi myös suositella tai määrätä särkylääkkeen kivun helpottamiseen.

Leikkauksen jälkeen on hyvä välttää fyysistä rasitusta 3–4 päivän ajan.

Yleisiä kysymyksiä hampaan poistosta

Kuinka nopeasti ien umpeutuu hampaan poiston jälkeen?

 • Ikenen umpeutuminen hampaan poiston jälkeen kestää keskimäärin pari viikkoa. Kuoppa paranee pohjalta, joten sitä ei tarvitse erityisesti puhdistaa, normi syyhygienia riittää.

Tunnen säteilevää kipua hampaanpoiston jälkeen, onko tämä normaalia?

 • Jos hampaan poiston jälkeen kipu säteilee, siihen voidaan ottaa hammaslääkärin suosittelemaa särkylääkettä. Jos kipu pahenee vielä 2–3 päivän jälkeen, silloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Onko hermokipu hampaanpoiston jälkeen normaalia?

 • Hermokipu voi kehittyä, jos kivun hallinta ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Tämän vuoksi hoito-ohjeita ja kipulääkkeitä tulee käyttää määräysten mukaisesti.

Onko hampaan poiston jälkeen töihin meno hyväksyttävää?

 • Kyllä, jos työ ei vaadi raskasta fyysistä ponnistelua. Jos poisto on tehty leikkaamalla, fyysinen ponnistelu voi lisätä verenvuotoa tai rikkoa ompeleet. Tämän vuoksi 3–4 päivän kevyt rytmi on suositeltavaa.

Mitä syödä hampaan poiston jälkeen?

 • Syöminen hampaan poiston jälkeen on OK, mutta suosittelemme enimmäkseen kylmiä ja viileitä ruokia, jotka eivät vaadi pureskelua. Keitot, jogurtit, soseet ym. ovat oiva valinta, mutta 1–2 päivän jälkeen muukin ruoan syönti pitäisi onnistua ongelmitta, kunhan poistokuoppaa ei rasita liikaa.

Voinko tupakoida hampaan poiston jälkeen?

 • Tupakointi hampaan poiston jälkeen kannattaa jättää pois ainakin pariksi tunniksi. Sama koskee ylipäätään syömistä ja juomista.

Hampaan poisto hinta

 • Hampaan poisto alk. 151,00 €
 • Vaativa hampaan poisto ilman leikkausta alk. 250,00 €
 • Hampaan poisto leikkaamalla alk. 432,55 €
 • Vaativa hampaan poistoleikkaus alk. 677,35 €

Hampaan poisto Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere tekee vaativistakin hammashoito-operaatioista miellyttävän kokemuksen. Jos sinusta tuntuu, että hampaat kaipaisivat tarkastusta tai hoitoa, niin varaa aika vastaanotollemme alta!

HAMMASLÄÄKÄRIASEMA TEMPODENT

Suoritamme kaikki vaativatkin hammashoidot vuosien kokemuksella ja vankalla ammattitaidolla. Varaa aika vastaanotollemme!


Varaa aika

X

  Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

  Sukupuoli

  Syntymävuosi