fbpx

Hampaiden paikkaaminen

Hampaiden paikkaus on hammaskudoksen korvaamista täyteaineella, jota kutsutaan paikaksi. Hampaiden paikkaus on yksi yleisimmistä hammaslääkärin vastaanotolla suoritetuista toimenpiteistä.

Hampaiden paikkaamisen syyt

Yleisimmät syyt hampaan paikkaamiseen ovat kulumat, lohkeamat sekä reikiintyminen, eli kariesvaurio. Karieksen aiheuttama reikiintyminen on näistä syistä yleisin ja sille tyypilliset oireet ovat hampaiden arkuus ja vihlonta.

Jos karies on edennyt niin pitkälle, että sitä ei pystytä enää pysäyttämään (kiilteestä syvemmälle aina hammasluuhun asti), täytyy vaurioitunut hammaskudos poistaa ja sen tilalle asennetaan paikka.

Hampaiden reikiintymisen ehkäisy

Omasta suuhygieniasta huolehtiminen ja terveelliset elämäntavat sekä ruokavalio ovat helpoin tapa ehkäistä hampaiden kunnon heikkenemistä. Vakituinen ja hillitty ateriarutiini auttaa hampaistoa kestämään happohyökkäyksiä. Hampaiden säännöllinen harjaus ja hammasvälien ajoittainen puhdistus auttaa estämään bakteerien muodostumista. Hampaiston kuntoa tulee myös tarkkailla ja siksi kannattaakin käydä tasaisin väliajoin hammaslääkärin vastaanotolla tarkastuksessa.

Miten hampaan reiän paikkaus tehdään?

Jos hammas on reikiintynyt, mahdollisen paikkauksen suorittaa hammaslääkäri. Paikkaus ei kuitenkaan välttämättä ole vaatimus jokaisen potilaan kohdalla ja usein reikien eteneminen voidaankin pysäyttää oman hammashygienian parantamisella.

Toimenpiteessä ensimmäiseksi poistetaan kariesbakteerien vaurioittama hammaskudos. Kun vaurioitunut kudos on poistettu, alue johon paikka tulee, käsitellään erityisesti tarkoitukseen valmistetulla hapolla, joka parantaa paikka-aineen kiinnittymistä hampaaseen. Happo toimii sidosaineena, joka kiinnittyy hampaan karhennettuun pintaan ja muodostaa tarttumapinnan paikalle.

Yleensä vaurioitunut hammaskudos poistetaan poraamalla turbiini- tai mikromoottoriporalla. Jos hammasluu on vaurioitunut karieksen johdosta vain vähän, on vaurioituneen kudoksen poistaminen mahdollista myös käsi-instrumenteilla. Lopulta hampaaseen asennetaan täytteenä toimiva paikkausaine.

Miten hampaan reiän paikkaus tehdään?

Lohjennut hammas tuntuu usein terävältä ja voi olla esteettisesti epämiellyttävä. Se voi aiheuttaa myös ikävää vihlomista ja särkyä, joka tulisi hoidattaa hammaslääkärillä. Hampaan lohkeamisen syynä voi olla huonosta suuhygieniasta johtuva hampaiston heikkeneminen, fyysinen vahinko tai ihan vain epäonninen puraisu aterioinnin yhteydessä.

Lohjenneissa hampaissa käytetään samoja välineitä, kuin reikienkin paikkaamisessa. Lohkeaman reunat tasoitetaan timantti- tai laserporalla ja puuttuva pala voidaan korvata paikkausaineella. Mikäli lohkeama ulottuu syvemmälle hammasytimeen, sille saatetaan joutua antamaan juurihoitoa. Isomman vahingon korjaamiseen ei välttämättä enää riitä pelkkä paikka, vaan hampaaseen saatetaan joutua asentamaan kruunu.

OTA YHTEYTTÄ

Jos koet hampaiden särkyä tai vihlontaa tai epäilet reikien syntymistä, suosittelemme varaamaan ajan hammaslääkäriasema TempoDentiin. Tervetuloa!


Varaa aika

Hampaan väliaikainen paikka

Väliaikaisia paikkoja saatetaan joutua käyttämään tilanteissa, joissa paikkausta ei ehditä tekemään kunnolla loppuun esimerkiksi ajan puutteen vuoksi ja kunnon paikan asentaminen lykkääntyy. Ne ovat myös hyödyllisiä juurihoidon aikana, joka vaatii useamman käyntikerran. Apteekit myös tarjoavat omahoitoon tarkoitettua väliaikaista paikkausainetta, mutta niiden käyttö on nimensä mukaisesti vain väliaikaista ja se pitää korvata hammaslääkärissä kunnon paikalla.

Hampaan paikkausaine

Täyteaineen materiaalit vaihtelevat ja materiaali päätetään tapauskohtaisesti paikattavan kohteen ja potilaan mieltymysten mukaan. Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali, mutta myös muita materiaaleja sekä menetelmiä on tarjolla. Näitä ovat esimerkiksi keraamiset materiaalit, amalgaami ja kullasta tehdyt täytepaikat.

Hampaan paikkauksen jälkeen

Paikkauksen jälkeen pureskelua olisi hyvä välttää pari tuntia, jotta puudutus lakkaa vaikuttamasta. Paikkausaineen kovettuminen voi myös vaihdella käytetystä materiaalista riippuen; esimerkiksi amalgaami voi vaatia vuorokauden kovettuakseen, jonka vuoksi paikatulla hampaalla pureskelua tulisi välttää sama aika.

Paikat voivat kestää montakin vuotta, mutta ne eivät kestä koko elämää, joten niiden kuntoa kannattaa tarkkailla hammaslääkärintarkastuksen yhteydessä ja mikäli paikka alkaa kulumaan tai irtoamaan, sen tilalle kannattaa asentaa uusi – erityisesti, jos paikassa alkaa esiintyä hammassäryn oireita.

Yleisiä kysymyksiä hampaiden paikkauksesta

Onko hammassärky paikkauksen jälkeen normaalia?

 • Mikäli hampaan paikkauksen jälkeen kipu jatkuu, niin tästä ei kannata huolestua. Jos karies on edennyt syvälle ja se on jouduttu hoitamaan, hammas saattaa olla ärtynyt vielä muutaman viikonkin hoidon jälkeen, mutta helpottaa ajan myötä hammasytimen parantuessa.

Onko hampaan paikkauksen jälkeen syöminen OK?

 • Syöminen hampaan paikkauksen jälkeen on täysin sallittua esimerkiksi muovipaikan asennuksen jälkeen, koska ne saavuttavat purentakovuuden heti hoidon jälkeen. Amalgaami ja väliaikaiset paikat voivat vaatia muutaman tunnin.

Paikka irtosi hampaasta. Miten kannattaa toimia?

 • Jos vanha paikka irtoaa, niin silloin kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin. Täytepaikat eivät ole ikuisia, joten uuden täytteen asentaminen on useimmilla paikatuilla hampailla edessään ennemmin tai myöhemmin.

Sattuuko reiän paikkaus?

 • Hampaan paikkaus suoritetaan yleensä puudutettuna, eli prosessi on kivuton. Tarjoamme myös helpotusta hoitoon hammaslääkärinpelosta kärsiville potilaille.

Onko hampaan paikkaus itse mahdollista?

 • Apteekit tarjoavat materiaaleja väliaikaispaikkoja varten, mutta kunnon paikat tulee teetättää hammaslääkärin vastaanotolla.

Paljonko hampaan paikkaus maksaa?

 • Hampaan paikkauksen hinta riippuu siitä, kuinka usealla pinnalla täytettä käytetään. Katso hinnasto alta.

Hampaan paikkaus hinta

 • Yhdellä pinnalla oleva täyte 95,00 €
 • Kahdella pinnalla oleva täyte 162,00 €
 • Kolmella tai useammalla pinnalla oleva täyte 191,00 €

Hampaan paikkaus Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere suorittaa hampaiden paikkaukset helläkätisesti kokeneen ammattitiimin voimin. Jos hampaistosi alkaa reikiintymään tai lohkeaa, varaa meiltä aika vastaanotolle!

VARAA AIKA HAMMASLÄÄKÄRIIN

Reikiintyneiden tai lohjenneiden hampaiden paikkaus on tärkeää suun terveyden kannalta. Varaa aika TempoDentin vastaanotolle!


Varaa aika

X

  Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

  Sukupuoli

  Syntymävuosi