fbpx

Purentakiskot

Mitä purentavaivat ovat?

Purentavaivat ovat tavanomaisesti hampaiston tai suun lihaksiston oireita tai kroonisia vammoja, jotka aiheuttavat kipua, rajoituksia suun liikeradoissa tai epämukavaa nivelten ääntelyä. Purentavikojen oireet voivat ilmetä myös särkynä muulla pään alueilla, kuten korvien tai kasvojen seudulla tai eriasteisena päänsärkynä. Pitkällä aikavälillä purentaviat voivat pahentua vakavimmiksi terveysriskeiksi.

Yleisimpiä oireita aiheuttavia tekijöitä ovat hampaiden narskuttelu öisin (eli bruksismi), hammasrivistön virheasennot ja pään alueelle tapahtuneet vammat. Oireet voivat pahentua jossain määrin esimerkiksi stressistä.

Purentavaivojen hoito

Yleisimmin purentavaivat eivät aiheuta ongelmia ja ovat oireiltaan lieviä tai kosmeettisia. Purentavaivatapauksissa hammaslääkäri arvioi kiskojen tyypin ja tarpeen tapauskohtaisesti, selvittäen vaivojen syyt vastaanotolla tutkimuksen ja oireiden perusteella, hyödyntäen mm. röntgen- ja magneettikuvausta.

Mikäli vaivat aiheuttavat kipua tai haittaavat purennan asentoa tai leukojen liikeratoja, yleisin tapa aloittaa hoito on purentakiskot sekä puremalihasten harjoitusrutiinit. Tarjoamme tarvittaessa myös purentalihashierontaa oireiden lieventämiseksi ja oikomishoito on monille tuttu tapa oikaista purentavikoja pitemmällä aikavälillä jo nuorella iällä, mutta ei ole millään tavalla este myös aikuisille. Vakavimmissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan kirurgiaan.

Purentakiskot hampaiston vaivojen hoitoon

Purentakiskot yöksi on perinteinen, toimiva keino purentavaivojen hoitoon. Ne auttavat monien purentavaivoista johtuvien oireiden, kuten särky- ja kiputilojen ja hampaiden kulumisen vähenemiseen, esimerkiksi estämällä hampaiden narskuttelun tai yhteen puremisen.

Purentakiskon hyödyt ovat kipujen väheneminen sekä normaalin ja tasapainoisen purennan asteittainen palautuminen. Ne auttavat purentalihaksia rentoutumaan sekä suojaamaan hampaita kulumiselta esimerkiksi yöllisen narskuttelun yhteydessä. Kiskojen käytön yhteydessä potilas ohjataan usein myös puremalihasharjoituksiin.

 
Purentakisko TempoDent

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ!

Hammaslääkäriasema TempoDent tarjoaa ammattitaitoista ja asiantuntevaa apua purentavaivojen hoitoon. Tervetuloa!


Varaa aika

Purentakiskon muotoilu ja valmistus

Purentakiskot valmistetaan yksilöllisesti potilaan hampaisiin sopivaksi muotilla tehdyn jäljennöksen avulla (yleensä muovista), josta on helppo muotoilla useimmiten ylä- mutta joskus myös alahampaisiin kiinnittyvä levy.

Valmistusprosessi vaatii yleensä useamman käynnin vastaanotolla:

 • Ensimmäisellä kerralla tehdään jäljennös
 • Toisella käynnillä kisko sovitetaan hampaille ja tehdään mahdolliset hionnat ja muokkaukset.
 • Viimeisenä pidetään kontrollikäynti, jossa hammaslääkäri arvioi hoidon etenemisen.

Jyrsityt purentakiskot

TempoDentin purentakiskot valmistetaan skannaamalla ja ne jyrsitään 100 % PMMA:sta, eli tuttavallisemmin akryylistä. Jyrsityn purentakiskon etuna on, että kisko ei ole huokoinen, jolloin kisko pysyy kirkkaana, eikä kerää ylimääräisiä bakteereja.

Jyrsittyjä purentakiskoja saa meiltä nyt myös värillisinä. Värivaihtoehdot perinteisen läpinäkyvän lisäksi ovat punainen, sininen, vihreä ja pinkki.

 
Purentakisko värillinen TempoDent

Purentakiskojen käyttö ja hoito

Tavallisesti purentakiskoa käytetään öisin. Kiskon käyttö voi aluksi tuntua hieman epämukavalta, mutta tottuminen ei useimmiten kestä kauaa. Nopean tottumisen ohella myös hyödyt ilmenevät nopeasti. Vaikka alkuun kiskoihin totuttelu haittaisikin yöunia, unen laatu voi parantua nopeasti puremalihasten rentoutumisen myötä.

Jotta kiskoista ei aiheutuisi hampaille haittaa, kannattaa niistä pitää huolta. Purentakiskojen puhdistus tehdään päivittäin niiden käytön jälkeen hammasharjalla ja tavallisella pesuaineella (hammastahnaa ei suositella kiskojen pesuun). Purentakiskot olisi hyvä myös desinfioida ajoittain. Purentakiskojen mukana tulee monesti säilytysrasia.

Yleisiä kysymyksiä purentakiskoista

Kuinka nopeasti purentakisko auttaa?

 • Tavanomaisesti purentakiskojen vaikutukset alkavat tuntumaan ja näkymään muutaman viikon aikana, nopeimmillaan jopa ensimmäisen kahden viikon aikana. Purentavian vakavuus vaikuttaa kuitenkin huomattavasti toivottujen tulosten saavuttamisen.

Sopiiko purentakisko lapselle?

 • Purentakiskoja ei useimmiten suositella lapsille, sillä heidän hampaistonsa ovat vielä kasvu- ja kehitysvaiheessa, johon kiskoilla voi olla epäedullinen vaikutus. Kiskojen tarpeellisuudesta lapselle tulee keskustella oikomishoitoihin erikoistuneen hammaslääkärin kanssa.

Miten purentakiskon desinfiointi tulisi tehdä?

 • Desinfiointi olisi hyvä tehdä kerran viikossa proteesinpuhdistusaineella.

Onko rikkoutuneen purentakiskon korjaus mahdollista?

 • Jos kiskot menevät rikki, niitä ei tulisi yrittää korjata kotikonstein, sillä jos jotain menee vikaan, niiden käyttö voi jopa pahentaa purentavaivoja. Kiskojen rikkoutuessa tulisi ottaa yhteyttä omaan hammaslääkäriin, josko korjaus on mahdollista vai vaatiiko tilanne kokonaan uuden kiskon teetättämisen.

Paljonko purentakiskon hinta on keskimäärin?

 • Purentahoitojen loppuhinta vaihtelee potilaskohtaisesti (riippuen esimerkiksi käyntikertojen määrästä ja hoidon vaativuudesta), mutta kiskojen hinta TempoDentilla on alkaen 500 € (sis. laboratoriokulut). Lue lisää hinnastosta.

Purentakiskot Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere teetättää ammattitaidolla purentakiskot ja tarjoaa purentavaivoja helpottavat hoidot kaikille apua tarvitseville. Ota meihin yhteyttä ja varaa aika!

HANKI PURENTAKISKOT PURENTAVAIVOJEN HOITOON

TempoDent teetättää sinulle hyvin istuvat purentakiskot miellyttävään purentavaivojen hoitoon. Varaa aika vastaanotolle alta!


Varaa aika

X

  Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

  Sukupuoli

  Syntymävuosi