fbpx

Botuliinihoito hampaiden narskutteluun

Hampaiden narskuttelu

Hampaiden narskuttelu, eli bruksismi, tarkoittaa tahatonta hampaiden kiristystä ja yhteen puremista joko unen tai valveillaolon aikana. Sitä esiintyy lievänä hyvin yleisesti väestössä, erityisesti nuorien ja aikuisten keskuudessa. Arvioiden mukaan enintään kymmenellä prosentilla väestöstä tapa ilmenee vahvana, joka vaikuttaa hampaiden kuntoon ja vaatii hoitoa.

Hampaiden narskuttelu on hyvin perinnöllinen tapa, joka johtuu keskushermoston alitajunnallisesta toiminnasta. Sitä voivat korostaa myös haitalliset elintavat, kuten stressi, runsas alkoholin ja kahvin juonti sekä tupakointi. Oire on yhdistetty myös joihinkin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin ja sitä voi ilmetä myös esimerkiksi masennuslääkkeiden tai muiden stimulanttien käytön johdosta.

Pitkällä aikavälillä jatkuvasti tapahtuva bruksismi kuluttaa ja vaurioittaa hampaita ja niiden luonnollisen kiilteen heikkenemisen ohella voi aiheuttaa jopa lohkeamisia. Kova bruksismi on yhdistetty myös tinnitukseen, päänsärkyyn, korvasairauksiin ja ylätorson lihaskipuihin.

Voiko narskuttelua hoitaa itse?

Kyllä. Bruksismiin voi vaikuttaa omien elämäntapojen muutoksella, jossa edellä mainittuja paheita, kuten alkoholin, kahvin ja tupakan käytön vähentäminen sekä stressivapaampi elämäntapa voivat vaikuttaa huomattavasti oireiluun. Runsas pureskelu esimerkiksi purukumin käytöstä voi myös pahentaa oireita, joten sen vähentäminen voi olla yksi helpottava tekijä.

Pahempia kiputiloja voidaan lievittää muun muassa hieronnalla, lääkkeillä ja lihashuoltogeeleillä. Nämä ovat kuitenkin vain akuutteja ratkaisuja, eivätkä paranna itse ongelmaa.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON!

Jos kärsit hampaiden narskuttelusta ja haluaisit keskustella botuliinihoidon mahdollisuudesta, klikkaa nappia alta ja varaa aika konsultaatioon!!


Varaa konsultaatio

Vakava ja jatkuva narskuttelu vaatii hoitoa

Mikäli narskuttelua alkaa ilmetä jatkuvasti ja voimakkaasti, on kannattavaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Bruksismin hoitoa varten yleisimmät vaihtoehdot ovat purentakiskojen käyttö sekä botuliinihoito (botox).
Voit lukea lisää TempoDentin tarjoamista purentakiskohoidoista täällä.

Lue lisää TempoDentin purentakiskohoidoista täällä.

Botuliini purentalihaksiin

Botuliinia, eli tutummin botoxia, käytetään nykyisin myös bruksismin hoitoon. Botuliinia on yleisesti pidetty ns. kosmeettisena täyteaineena. Kyseessä ei ole kuitenkaan vastoin yleistä käsitystä injektoitava täyteaine, vaan toksiini, joka estää hermolihasten toiminnan, jolla voidaan vähentää halutulla tavalla narskuttelussa toimivien yliaktiivisten lihasten toimintaa.

Botuliinihoidossa hampaiden narskuttelua hoidetaan piikittämällä botoxia isoihin purentalihaksiin, estäen osan lihasten hermoliitosten toiminnasta. Vaikka lihakset toimivat edelleen normaalisti, niiden turha yliaktiivisuus voi hävitä hoidon avulla kokonaan. Botox vaikuttaa lihaksissa noin kolmen kuukauden ajan pistämisestä, jolloin hoito tulee uusia.

Botuliinihoidon hyödyt hammashuollossa

Botuliinin käyttö ei ainoastaan hoida hampaiden narskuttelua, mutta voi aiheuttaa myös seuraavia hyötyjä:

  • Lihas- ja hammaskivut vähenevät
  • Parempi unen laatu
  • Jännityksestä johtuva päänsärky ja migreenit helpottavat

Varaa aika konsultaatioon!

Mikäli koet kärsiväsi bruksismista, ota yhteyttä hammaslääkäriasema TempoDentiin. Voimme käydä yhdessä kanssasi läpi botuliinihoidon soveltuvuudesta sinulle konsultaatiokäynnin yhteydessä. Vaihtoehtoisena hoitomuotona voimme keskustella myös purentakiskojen käytöstä vaivojesi hoidossa.

VARAA KONSULTAATIOAIKA!

Jos kärsit hampaiden narskuttelusta ja haluaisit keskustella botuliinihoidon mahdollisuudesta, klikkaa nappia alta ja varaa aika konsultaatioon!


Varaa aika

X

    Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi