fbpx

Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäri pelkopotilaat

Hammaslääkärin pelko on yleistä ihmisissä. Suomalaisista jopa yli puolet tuntevat jonkin tasoista jännitystä ja epämukavuuden tunnetta vastaanotolle saapuessaan. Kukaan tuskin voi sanoa käyvänsä ilomielin lääkärissä, hammaslääkärissäkään ei käydä usein ja aikaisemmat käyntikerrat ovat saattaneet tuntua epämiellyttäviltä. Pahimmillaan pelko voi kuitenkin lykätä tai jopa estää kokonaan hoitoon hakeutumisen tarpeen vaatiessa.

Vastaanotolla tulisi kuitenkin pystyä käymään tasaisin väliajoin, koska suun terveys on tärkeä osa henkilökohtaisen terveyden ylläpitoa. Infektiot ja hoitamattomat hampaat ovat kuitenkin pitkällä tähtäimellä paljon epämiellyttävämpiä, kuin itse hammashoito.

Hammaslääkärin pelosta kärsiville on kuitenkin olemassa hoitokeinoja, jotka tekevät vastaanotolla käynnistä huomattavasti vaivattomampia. Ensimmäisenä askeleena potilaan kannattaa aina ilmoittaa hammaslääkäriä etukäteen pelostaan. Tällöin vastaanotolla pystytään varautumaan potilaan tarpeisiin tilanteen vaatimalla tavalla.

Mikä auttaa hammaslääkäripelkoon

Apua hammaslääkäripelkoon voi tuoda jo pelkästään se, että potilas sanoo ääneen pelostaan hammaslääkärille. Tämä voi laukaista paljon patoutunutta jännitystä. Vastaanotolle on myös mahdollista tulla perheenjäsenen tai ystävän kanssa, joka toimii käynnin aikana henkisenä tukena.

Potilas voi myös keskustella tehtävistä toimenpiteistä tarkemmin hammaslääkärin kanssa, joka voi helpottaa pelon hallintaa ja toimenpiteet voidaan jakaa eri käyntikerroille niiden vaativuuden perusteella, lähtien ensimmäisellä käynnillä liikkeelle esimerkiksi pelkästä hammastarkastuksesta tai suuhygienistin puhdistuskäynnistä, edeten seuraavalla kerralla vaativampaan toimenpiteeseen, kuten paikkaus ja niin edelleen.

Myös musiikin kuuntelu onnistuu vastaanotolla, joka voi auttaa rentoutumaan hoitotoimenpiteiden aikana. Potilas ja lääkäri voivat myös sopia keskenään kommunikaatiotavoista, kuten viittaamisesta tai käsimerkeistä, joiden avulla he voivat tehdä paremmin yhteistyötä ja lievittää potilaan epämukavuuden tunnetta.

Mikäli pelko kuitenkin on ylipääsemätöntä näistä keinoista huolimatta, on olemassa myös vahvempia keinoja, kuten esilääkitys ja nukutus.

Esilääkitys hammashoidossa

Pahemmasta hammaslääkärin pelosta kärsiville esilääkitys on varteenotettava vaihtoehto. Esilääkityksessä voidaan käyttää puudutusgeeliä ja/tai rauhoittavaa lääkettä. Lääke otetaan tyhjään vatsaan n. tunti ennen hoitoa, jotta se ehtii vaikuttamaan kunnolla, auttaen potilasta olemaan rentona toimenpiteiden aikana.

Potilaan olisi hyvä olla syömättä ja juomatta ainakin pari tuntia ennen esilääkitystä. Hammaslääkärille tulee myös ilmoittaa jo mahdollisesti päällä olevista lääkityksistä siltä varalta, että ne eivät ole yhteensopivia käytettävän esilääkityksen kanssa. Myös sairaudet, allergiat ja raskaus voi aiheuttaa esteitä esilääkitykselle, joten myös näistä kannattaa varmuuden vuoksi ilmoittaa.

Rauhoittavan lääkkeen ottamisen jälkeen kannattaa myös välttää alkoholia ja autolla ajamista loppupäivän ajaksi vaaratilanteiden välttämiseksi. Jos hammaslääkärin pelko on erittäin paha, viimeisenä vaihtoehtona hammashoito voidaan tehdä nukutuksessa.

KÄRSITKÖ HAMMASLÄÄKÄRIN PELOSTA?

Hammaslääkäriasema TempoDent tarjoaa miellyttävän käyntikokemuksen pahastakin hammaslääkärin pelosta kärsiville potilaille. Ota yhteyttä alta ja varaa aika konsultaatioon!


Varaa aika

Hammashoito nukutuksessa

Erittäin paha hammaslääkäripelko voi vaatia hoitotoimenpiteiden suorittamista nukutuksessa. Herkkä nielu, laajat hammasoperaatiot ja alle kouluikäisten lasten kirurgia saattaa myös vaatia nukutusta, eli kyseessä ei ole pelkästään pelkopotilaiden hoitoon tarkoitettu menetelmä.

Nukutushammashoitoa varten potilaan kannattaa konsultoida erikseen hammaslääkäriään, koska toimenpiteet vaativat enemmän suunnittelutyötä ja nukutuksen aikana hammaslääkäri pyrkii saamaan mahdollisimman paljon aikaan.

Nukutuksessa tehtävää hammashoitoa varten varataan useampi tunti aikaa, etenkin jos tilanne vaatii isompaa operaatiota. Toimenpiteisiin osallistuu hammaslääkärin ja -hoitajan lisäksi anestesiologiaan erikoistunut lääkäri sekä hoitaja, jotka pysyvät läsnä hoidon aikana, valvoen potilaan unta sekä heräämistä.

Jos nukutuksen aikana tehtävä hoito on mittavaa, potilaan kannattaa varautua ottamaan pari päivää sairaslomaa ja välttämään myös autolla ajamista samoin, kuin esilääkityksessä.

Hammaslääkäri nukutus hinta

Nukutushammashoidon hinta vaihtelee potilaskohtaisesti hoidon vaativuuden mukaan. Suotavin tilanne nukutushoidossa on, että sen aikana saataisiin hoidettua mahdollisimman paljon suun ja hampaiston. Hammaslääkärimme pystyvät antamaan sinulle hinta-arvion konsultaatiokäynnillä.

Hammaslääkäri pelkopotilaat Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere pystyy tarjoamaan helpomman ja miellyttävämmän käynnin pahastakin hammaslääkäripelosta kärsiville potilaille. Ota meihin yhteyttä ja varaa aika tapaamiseen, jossa voimme käydä yhdessä läpi tarvittavista hoitotoimenpiteistä ja kuinka voimme tehdä kokemuksesta sinulle mahdollisimman stressittömän.

ÄLÄ ANNA PELON ESTÄÄ HAMMASHOITOA!

TempoDentin osaava henkilökunta pystyy tarjoamaan hoitokeinot, jotka tekevät hammaslääkärillä käynnistä rennon ja miellyttävän kokemuksen. Ota yhteyttä vastaanottoomme ja sovitaan tapaaminen!


Varaa aika

X

    Liity kanta-asiakkaaksi! Kuule ajankohtaiset uutiset ja saa parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi