fbpx

Hammaskiven poisto

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi (calculus) on väriltään kellertävää, käytännössä kivettynyttä plakkia, joka muodostuu hampaiston pinnalle saostuneista mineraaleista, suun mikrobeista ja syljen kalsiumista. Hammaskivi on yleisimmin altis kertymään erityisesti alaetu- ja yläposkihampaisiin, mutta on kuitenkin pohjimmiltaan ruumiillisesti yksilöllistä.

Kertyminen kestää tavanomaisesti kuukausia tai jopa vuosia, mutta korkean syljen kalsiumpitoisuuden omaavilla ihmisillä muodostumiseen voi riittää muutama viikkokin. Tämä on kuitenkin harvinaista.
Hammaskiveä ei muodostu välttämättä pelkästään luonnollisten hampaiden pinnoille, vaan sitä voi kertyä myös ikenen alle (jota on vaikeaa havaita ilman instrumentteja) sekä hammasimplatteihin.

Hammaskiven ehkäisy ja poisto

Hammaskiven muodostumista tulee ehkäistä, koska bakteerit kiinnittyvät siihen helpommin. Tämä voi edesauttaa mm. ientulehduksen syntymistä, joka puolestaan voi aiheuttaa lisää terveydellisiä ongelmia hoitamattomana (esim. hampaan kiinnityskudoksen sairastumiselle, parodontiitti).

Hammaskiven ehkäisy onnistuu helpoiten ylläpitämällä hyvää suun hygieniaa harjaamalla hampaat kaksi kertaa päivässä ja puhdistamalla hammasvälit lankaa tai siihen tarkoitettua harjaa käyttäen tasaisin väliajoin. Melkein puolet hampaiden pinta-alasta on hammasväliä, joten niiden puhdistamista ei kannata laiminlyödä. Tämän voi tehdä jopa päivittäin.

Jos ikenet vuotavat verta hampaiden harjaamisen tai hammasvälien puhdistamisen yhteydessä, vuotavaan alueen puhtauteen kannattaa kiinnittää keskimääräistä enemmän huomiota. Verenvuoto johtuu yleisimmin kertyneiden bakteerien aiheuttamasta ärsytyksestä, joka paranee nopeasti hyvän hygienian seurauksena.
Hammaskiven poisto on tärkeä toimenpide suun terveyden kannalta pitkällä tähtäimellä ja se tulisi aina tehdä suuhygienistin toimesta hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaskiveä ei tule yrittää poistaa itse, sillä tämä voi asiaan perehtymättömälle aiheuttaa pahoja vaurioita hampaisiin.

Poistossa käytetään kahta tapaa. Ensimmäinen näistä on käsi-instrumentit, joilla hammaslääkäri tai suuhygienisti hellävaroen rapsuttaa hammaskiven pois hampaasta. Toinen poistokeino on ultraäänilaite.

OTA YHTEYTTÄ

Hammaslääkäriasema TempoDent tarjoaa miellyttävän ja ammattitaitoisen hammaskiven poiston. Tervetuloa!


Varaa aika

Hammaskiven poisto ultraäänellä

Ultraääni on tänä päivänä suosituin instrumentti hammaskiven poistoon. UV-laite hyödyntää korkeataajuista värähtelyä, joka irrottaa hammaskiven hampaan pinnalta nopeammin ja helläkätisemmin, kuin metalliset käsi-instrumentit. UV:n etuna on myös, että sillä on helpompaa poistaa hammaskiveä hankalista paikoista, kuten ientaskuista.

Hampaiden jauhepuhdistus

Jauhepuhdistus (tai soodapuhdistus) voidaan tehdä vastaanotolla erikseen tai hammaskivenpoiston yhteydessä. Jauhepuhdistuksen avulla hampaiden pintojen ja välien värjäytymät voidaan puhdistaa tehokkaasti. Soodajauheen ja veden sekoitusta puhalletaan paineilman avulla hampaisiin, joka myös poistaa plakin ja bakteerit, tehden hampaista miellyttävän puhtaat ja kiiltävät.

Lue lisää jauhepuhdistuksesta >>

Yleisiä kysymyksiä hammaskiven poistosta

Sattuuko hammaskiven poisto?

 • Kivun tunne hammaskivenpoistossa on harvinaista. Mikäli kipua ilmenee toimenpiteen aikana, potilaalle voidaan suorittaa paikallispuudutus.

Kuinka usein hammaskiven poisto tulisi tehdä?

 • Hammaskiven poistossa käymisen tarve on yksilöllistä. Joillakin hammaskiveä muodostuu nopeammin, kuin muilla. Keskimääräisesti suositeltava suuhygienistillä käyntiväli on kerran vuodessa, mutta jotkut joutuvat käymään useamminkin.

Kauan hammaskiven poisto kestää?

 • Tavanomaisesti hammaskiven poisto kestää vastaanotolla 30–60 minuuttia, riippuen potilaan tilanteen vakavuudesta.

Miten pian voin syödä hammaskiven poiston jälkeen?

 • Suuhygienisti laittaa yleensä toimenpiteen jälkeen fluorilakkaa hampaiden pinnoille, jolloin ensimmäistä ateriointia kannattaa odottaa pari tuntia. Veden juonti on kuitenkin täysin OK.

Onko hampaiden vihlonta hammaskiven poiston jälkeen normaalia?

 • Hampaat saattavat olla hetkellisesti arat hammaskiven poiston jälkeen – erityisesti, jos kyseessä on vaativa toimenpide, mutta tämä menee pian ohi.

Hammaskiven poisto hinta

 • Hammaskiven poisto (30min) 97,00 €
 • Hammaskiven poisto (45min) 143,00 €
 • Hammaskiven poisto (60min) 168,00 €
 • Jauhepuhdistus 50,00 €
 • Jauhepuhdistus hammaskiven poiston yhteydessä 8,00 €

Hammaskiven poisto Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere suorittaa hammaskiven poiston ja jauhepuhdistuksen hellävaraisesti pitkän linjan kokemuksella ja ammattitaidolla. Toimenpiteet suoritetaan viimeisimmän hammashoitoteknologian avulla kokeneen tiimimme toimesta.

Jos sinulla on päässyt kulumaan aikaa viime kerrasta, jolloin poistatit hammaskiven, ota meihin yhteyttä!

ONKO VIIME HAMMASKIVEN POISTOSTA JO AIKAA?

Vakituinen hammaskiven poisto on tärkeä toimenpide suun terveyden kannalta. Varaa aika TempoDentin suuhygienistille!


Varaa aika

X

  Liity kanta-asiakkaaksi! Kuule ajankohtaiset uutiset ja saa parhaat edut ensimmäisenä.

  Sukupuoli

  Syntymävuosi