Juurihoito

Juurihoito on hampaan juurissa tai ytimessä olevan tulehduksen hoitamista. Yleisin syy tulehtumiselle on hoitamaton, syvälle ytimeen edennyt karies, eli hampaan reikiintyminen. Myös hampaaseen kohdistunut kova isku tai purentarasituksen aiheuttama hampaan murtuminen voi vaurioittaa ydintä. Jos tulehdus jatkuu pitkään, saattaa se aiheuttaa hammasytimessä olevan sidekudoksen tuhoutumista. Tämä tarkoittaa, että kudos menee kuolioon ja tulehdus voi levitä juuren ympäristöön. Hampaan sisälle päässeet bakteerit voivat levitä juuria pitkin leukaluuhun ja aiheuttaa hoitamattomana vakavia pään ja kaulan alueen tulehduksia.

Varsinainen juurihoito aloitetaan poraamalla hampaan kruunusta eli purupinnasta yhteys hampaan ytimeen. Hampaan juurikanavat puhdistetaan ja desinfioidaan bakteereja tuhoavalla huuhteluaineella.  Kuollut ja tulehtunut ydinkudos poistetaan juurihoitoinstrumenteilla. Puhdistetut juurikanavat täytetään ensiksi bakteereja tuhoavalla lääkeaineella, joka jätetään vaikuttamaan muutaman viikon ajaksi. Lopullinen täyttö tehdään juuritäytemateriaalilla, joka täyttää juurikanavat tiiviisti, estää bakteerien etenemisen kanaviin ja näin ehkäisee hampaan uudelleen tulehtumista. Lopuksi hammas paikataan.

Juurihoito vaatii yleensä 2-4 hoitokertaa muutaman viikon välein. Takahampaiden hoito vie enemmän aikaa, sillä niissä on usein enemmän juuria. Hoitokertojen välisenä aikana, kun juurihoito on kesken, on hammas herkempi halkeamaan ja sitä täytyy varoa purtaessa.

Kun bakteerit on poistettu hampaan ytimestä sekä juurikanavista, hammas paranee ja tulehduksen vaurioittamalle alueelle kasvaa uutta luuta.

X

    Liity kanta-asiakkaaksi! Kuule ajankohtaiset uutiset ja saa parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi