Yleisimmät syyt hampaan poistamiseen ovat reikiintyminen, kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, jos hampaan juurten tulehdus on levinnyt laajalle leukaluuhun tai jos hammas on vaurioitunut tapaturmassa. Harvinaisempia tapauksia ovat oikomishoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä tehdyt hampaan poistot.

Hoito aloitetaan tutkimalla ja röntgenkuvaamalla suu sekä poistettava hammas. Hampaan poistosta tehdään tarkka hoitosuunnitelma. Ennen poistoa hammas puudutetaan, joten toimenpide on täysin kivuton. Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, on hammas helppo poistaa ientä avaamatta. Muuten hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan, minkä jälkeen hammas irrotetaan leukaluusta ja poistetaan esimerkiksi pihdeillä. Jos hampaassa on useita juuria, hammas pilkotaan tarvittaessa poralla niin, että juuret saadaan poistettua yksitellen.

Jos hammas on kokonaan tai osittain leukaluun sisällä tai muuten hankala poistaa, voidaan poisto joutua tekemään leikkaamalla. Tyypillinen tällainen tapaus on viisaudenhampaan poisto.